Algemene waarheden over wijn, tussen mythe en realiteit…

Heb je al veel tegenstrijdige informatie gekregen over wijn? Wij doorprikken de mythes en geven jou de juiste antwoorden!

Mythes en misverstanden over wijn

“Een echte kurk staat garant voor kwaliteit”

Om een kurksmaak te vermijden, kies je het best voor een synthetische of metalen stop. Zo’n stop is perfect geschikt voor jonge wijnen. Een kurken stop is echter een must bij wijnen van betere kwaliteit, zeker wanneer je jouw fles wijn enkele jaren wilt bewaren!!

“Kwaliteit heeft een prijskaartje”

Kwaliteit is niet de enige factor die de prijs van wijn beïnvloedt! De ene wijn kan duurder zijn dan de andere omdat er minder van geproduceerd is. Een lange bewaartijd in duurdere jonge eiken vaten kan ook leiden tot een duurdere wijn. Je neemt best eens een kijkje op wijnfestivals om de beste wijnen op het vlak van prijs/kwaliteit te kopen en je wijnkelder aan te vullen.

“Rode wijn bewaar je nooit in de koelkast

De meeste rode wijnen serveer je tussen 14 °C en 16 °C, maar sommige wijnsoorten zijn lekkerder wanneer ze fris worden opgediend. Lichte, fruitige en jonge rode wijn drink je bij een temperatuur van 12 °C.

Wist je dat…

Je nooit een rode wijn warmer dan 18 °C mag opdienen, anders zou je de alcohol kunnen benadrukken waardoor het natuurlijke aroma van de wijn verloren gaat!

Tegenstrijdige waarheden over wijn

“Wit na rood, geen nood! Rood na wit, niet langer fit”

Wat men ook mag beweren, niets verplicht je om je aan een bepaalde volgorde te houden! De volgorde van het opdienen hangt af van het type wijn, de tannines en het gerecht dat je erbij serveert.

“Het is beter om wijn in een karaf te serveren”

Een jonge wijn decanteren maakt hem luchtig en wekt de aroma’s op. Bij oudere wijnen is dit nuttig om het eventuele bezinksel uit de wijn te halen. Je kunt het best je wijn proeven om na te gaan of hij beter is uit de fles of de karaf.

“Bewaar nooit een fles die open is”

Een wijn verliest inderdaad zijn aroma wanneer de fles open is. Maar er bestaan oplossingen om de oxygenatie van de wijn tegen te gaan, zoals speciale stoppen met een vacuümpompje.

Kies de perfecte wijn dankzij de selectie van 10 niet te missen wijnen gekozen door Benoît Couderé, de beste sommelier van België 2016.

Ons vakmanschap drink je met verstand.

Wist je dat…

je gerust witte wijn kan serveren bij kazen. Sauternes of andere likeurwijn past zeer goed bij blauwe kazen. Geitenkaas is lekkerder in combinatie met een sauvignon uit de Loire en verse kaas met een witte Elzaswijn.

Le contenu et le référencement ne se copie pas !