Een raclettefeestje met vrienden !

Wat is er leuker dan een raclettefeestje (*) tijdens druilerige herfstavonden en koude winteravonden? Ontdek nu de smaken die je zullen doen smelten…

Je tafelgezelschap zal de raclette de ster van de avond vinden. Van raclette kan je genieten op zowel de authentieke als de gastronomische manier : raclette zorgt voor een echte feestdis !

Charcuterie: voor ieder wat wils

De gouden regel voor een geslaagde raclette? Variëteit: hoe meer keuze, hoe beter. Tijdens een raclettefeestje wordt iedere tafelgenoot zijn eigen chef-kok. Ieder krijgt een bordje en een spatel en aanvallen maar!

Stel een schotel met verschillende soorten charcuteriesamen: coppa di Parma, grisonvlees, varkensrosette, bloedworst, chorizo, mortadella, gekookte of rauwe ham… voor ieder wat wils!

Een raclette met de smaken van de zee

Waarom laat je je niet verrassen door een visraclette ? Gril schaaldieren, stukken vis, sint-jakobsvruchten en mosselen. Een ware delicatesse !

Kaas die je doet smelten van plezier…

Wat kaas betreft, kan je best de platgetreden paden verlaten : gerookte kaas, kruidenkaas, kaas met witte wijn, kaas met mosterdzaadjes, kaas met peper, komijn of zelfs met cider, het gamma kazen voor raclette is zeer ruim.

Verrassend genoeg zijn vele soorten kazen geschikt voor raclette. Een morbier uiteraard maar ook een comté of zelfs een geparfumeerde roquefort zullen je smaakpapillen prikkelen.

En waarom geen raclettereis ondernemen ? Naar Italië bijvoorbeeld en geniet van een Dolce Vita-raclette met  : mozzarella, gorgonzola, brebiskaas… in combinatie met coppa di Parma en een takje basilicum. Heerlijk !

Zwitserse of Franse raclette ?

Zwitserse of Franse raclette ? Neem de raclettekaas van Carrefour bijvoordbeeld. Deze kaas op basis van gepasteuriseerde melk heeft een authentieke smaak. Deze kaas is lekker en smeuïg, heeft minstens 8 weken gerijpt en staat bekend als een van de beste Franse raclettekazen. De raclettekaas van Strahl (lien vers folder). Hij wordt ambachtelijk gefabriceerd op basis van de beste Zwitserse melk. Deze kaas heeft ten minste 3 maanden gerijpt, wat hem zijn uitzonderlijke smaak en smeuïge structuur verleent !

Welke hoeveelheden kiezen ?

Neem ongeveer 200 gram kaas en 120 gram charcuterie per persoon.

Extra pit aan de raclette… met uitjes

Om je raclette nog smakelijker te laten worden, hoef je qua bijgerechten niet op groente meer of minder te zien. Laat je maar eens goed gaan:

  • Ui, paprika en witloof voor een knapperige beet.
  • Artisjokharten, venkel, gegrilde aubergine en courgette, om het allemaal wat lichter te maken.
  • Champignons, wortelen, tomaten en avocado’s voor een frisse toets.
  • Pompoen, zoete aardappelen, broccoli, topinamboer en pastinaak. Zo kan je origineel uit de hoek komen.

Qua kruiden kan je komijn, paprika, tijm en bieslookgebruiken om je raclette te parfumeren. Op zoek naar originaliteit? Probeer het eens met de zoete smaak van uiengelei heerlijk bij kaas.

Welke wijn bij de raclette ?

Witte wijnen zoals Côte du Jura, Côte du Rhône of zelfs Savoiewijnen passen perfect bij de smaak van kaas en charcuterie. Of toch liever rood ? Zo kan je kiezen voor een Côte de Bouilly, een Pinot noir of een Merlot. Onze voorkeur gaat uit naar een :  Haut Médoc met het aroma van rijpe rode vruchten.

De volgende dag ruikt alles weer lekker fris !

Verjaag de kaasgeur door enkele druppels etherische olie op basis van citroen en mandarijntjes op te lossen in enkele kommen heet water. Het aantal kommen hangt af van de grootte van de kamer. Sluit de deuren en laat deze geur zich verspreiden ! Zo heb je snel weer een lekker ruikende kamer. Als je een fris parfum wenst, is etherische olie op basis van eucalyptus een goed alternatief.

Nog een goede tip : hang een paar sinaasappelen of pompelmoezen op waarin je een paar kruidnagels hebt geprikt en laat de schillen hun geur in de woning verspreiden…

Om de plaat van je raclettetoestel te reinigen dien je deze eerst leeg te verwarmen en daarna de kaasresten met behulp van een houten spatel te verwijderen. Zodra de plaat is afgekoeld, reinig je deze met een zacht sponsje en afwasmiddel.

SOS, wat doe ik met de restjes van mijn raclette ?

Je kunt de raclettekaas invriezen of opnieuw gebruiken in je gegratineerde gerechten, quiches of pizza’s. Bereid bijvoorbeeld de volgende dag een raclettequiche : voeg aan je klassieke recept de kliekjes van de charcuterie en de kaas toe evenals een half glas Savoiewijn. Plaats de quiche een dik half uur in de oven en serveer deze samen met een groene salade !