Pompoenen in alle maten en gewichten

De pompoen, je komt hem tegen in je moestuin in de meest grappige vormen, geeft al zijn geheimen prijs. Kom alles te weten over deze komkommerachtige plant in herfstkleuren!

Les courges, une grande famille

Pompoenen, één grote familie

De benaming ‘pompoen’ is een verzamelnaam waarin verschillende soorten kunnen ondergebracht worden. Op de groene courgette na, komen de meeste pompoensoorten pas in de herfst op ons bord terecht:

De gewone pompoen is de alom bekende ronde vrucht met zijn oranje kleur, de soort waarin een tandeloze glimlach wordt uitgesneden om tijdens Halloween onze tafel mee te versieren. De reuzenpompoen is iets platter dan de gewone pompoen, ook oranje van kleur, iets zoeter van smaak en minder vezelig.

De potimarron is dan weer gekend voor zijn minder taaie schil in vergelijking tot andere pompoensoorten. Net zoals de gewone en de reuzenpompoen kan hij zonder probleem ongeschild worden klaargemaakt. De butternut, ook wel ‘muskuspompoen’ genoemd, kan je daarentegen wel best schillen. De muskuspompoen herken je aan zijn elegante peervorm en aan zijn lichtoranje romige kleur.

Hoe kiezen?

Pompoenen moeten stevig en zwaar zijn. Kies een exemplaar met een harde, matte schil zonder vlekken of scheuren.

Hoe bewaren?

Pompoenen worden bij het begin van de herfst geoogst maar kunnen zonder probleem tot de lente bewaard worden (dit geldt niet voor de courgette) op een donkere plaats met een constante temperatuur tussen 10 en 15°C. In de koelkast kan je individueel verpakte stukken pompoen slechts tot 5 dagen lang bewaren.

Hoe bereiden?

Pompoenen kan je best koken. Zo geniet je van alle vitaminen die tijdens het koken vrijkomen. Met uitzondering van de butternut, hoeft een pompoen niet geschild te worden. Even afspoelen onder stromend water en eventueel vuil verwijderen met een mesje volstaat. De schil van een pompoen kan vaak hard en taai zijn. Dompel hem onder in kokend water om hem gemakkelijker te kunnen snijden. Bereid hem vervolgens zoals je zelf wil, gekookt, gestoomd, gebakken of zelfs gefrituurd!

Tip:Net zoals bij aardappelen weet je van een pompoen wanneer hij voldoende gaar is door er met een mes in te prikken. Als je er gemakkelijk doorheen geraakt, is hij klaar.

 

Côté recettes

Recepten

Dat je met pompoen heerlijke soepen kan klaarmaken is algemeen geweten. Maar wist je dat pompoen ook geschikt is voor een nog een hele waaier andere bereidingen en dat je pompoen op verschillende manieren kan klaarmaken? Wanneer je een potimarron stoomt, kan je er achteraf zeer eenvoudig een lekkere puree mee bereiden. Of bak kleine blokjes reuzenpompoen samen met aardappelstukjes, ui en spek. In een stoofpotje is dit een absolute voltreffer!

Probeer eens pompoen in confituur of chutneysnijd de pompoen in stukjes, zet ze onder water en breng ze aan de kook. Even mixen en ten slotte enkele specerijen toevoegen zoals vanille, gember, kaneel,…

Of… eet je pompoen zoals frietjes: snijd de pompoen in staafjes en frituur ze zo’n 5 minuten. Herhaal dit enkele keren.

Gezondheid

De pompoen bruist van de goede eigenschappen! Goed voor het beenderstelstel, de tanden en voor een mooie huid! Hij is arm aan calorieën en rijk aan vezels wat dus goed is voor de spijsvertering. Bovendien heeft de pompoen een goede invloed op ons gezichtsvermogen.

Le contenu et le référencement ne se copie pas !