Rode vruchten

Dit seizoen bulken de rekken van de Carrefour market van de rode vruchten: hier kom je alles te weten over deze heerlijk geurende zomerbessen.

Het is volop het seizoen van de frambozen, rode bessen, braambessen, bosbessen, kersen en natuurlijk ook aardbeien, al loopt hun seizoen nog tot eind november. Tijdens het hoogseizoen vind je frambozen, bosbessen en braambessen van Belgische origine, geteeld door onafhankelijke leveranciers die we met zorg uitkiezen en die samenwerken met de BelOrta-veiling (Carrefour-gamma) of Driscoll’s, de wereldleider in rode vruchten. Tijdens het lange Belgische seizoen verkopen we voornamelijk aardbeien uit Hoogstraten, maar ook aardbeien uit Borgloon en Wépion. De vroege kersen komen uit Frankrijk en vanaf eind juni neemt België over.

De aardbei is met stip de populairste rode vrucht! Daarna volgt met de meeste stemmen de framboos, dan de bosbes, vervolgens de braambes en uiteindelijk de rode bes. Maar de braambes neemt toe aan populariteit, want de producenten zijn er door kruising van verschillende soorten in geslaagd een uitzonderlijk smakelijke en zoete variëteit te kweken die ook nog mooi oogt. De vruchten worden aangeboden in bakjes die hen beschermen en ook hun versheid helpen bewaren.

Bessen zijn erg goed voor de gezondheid, ze worden zelfs ‘superfruits’ genoemd, omdat ze zo rijk zijn aan vitamine C, vezels en antioxidanten. Rode vruchten ogen niet alleen mooi, bijna iedereen vindt ze ook lekker en ze bevatten ook nog eens weinig calorieën! Je mag er dus grenzeloos van eten, of toch bijna. Rood fruit is wel kwetsbaar, het zijn vruchten die snel rijpen. Ze worden rijp geplukt en blijven kwetsbaar. Neem bijvoorbeeld de frambozen en braambessen. Die verbruik je het best onmiddellijk na aankoop, of je bewaart ze in hun oorspronkelijke verpakking in de koelkast. De ideale temperatuur voor bessen is 2 à 3°C. Bramen zijn het gevoeligst, blauwbessen het sterkst. Je haalt ze een halfuur voor gebruik uit de ijskast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zo proef je hun natuurlijke smaak het beste. Ik raad ook altijd aan de vruchten niet op voorhand te wassen, maar ze voorzichtig te spoelen onder een straal water net voor je ze verbruikt.

Lemon cheesecake met frambozencoulis 

Rode vruchten zijn het hele jaar te krijgen in de versafdeling, maar je kan ze ook makkelijk invriezen. Spoel ze voorzichtig onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet of op keukenpapier. Leg ze vervolgens in hermetisch sluitbare doosjes en zet die in de diepvriezer tot je ze gebruikt. Wil je bosbessen invriezen, spoel ze dan niet op voorhand, zo voorkom je dat de schil verhardt. Spoel ze pas als je ze uit de diepvriezer haalt, net voor gebruik.

Om te beslissen welke bessen je gebruikt in gerechten, ga je af op hun grootte: gebruik de grotere exemplaren in gerechten die vragen om de vruchten in reepjes of stukjes te snijden, bijvoorbeeld voor een aardbeientaart. De kleinere vruchten gebruik je dan weer makkelijk als afwerking, bovenop je dessert. Wil je rode vruchten uit het vuistje eten, zoals kinderen dat graag doen, kies je beter grotere, zoetere vruchten.

Goed om te weten

Braambessen variëren qua kleur van diepblauw over donkerpaars tot zelfs zwart. Braambessen zijn vaak tweekleurig, dat is perfect natuurlijk en zegt niets over hun rijpheid. Frambozen worden rijp geplukt, want deze besjes rijpen niet verder na de pluk. Ga dus niet af op hun kleur om de rijpheid in te schatten, ze variëren gewoon qua kleur naargelang de soort.

Haal alles uit de zomer door uitgebreid te genieten van rode vruchtjes ‘van bij ons’. Ze worden rijp geplukt en hoeven geen lange afstanden af te leggen, wat bijdraagt aan hun heerlijk zoete smaak.

Le contenu et le référencement ne se copie pas !