Zomerse confituur

De zomer met zijn overvloed aan fruit is hét ideale moment om je te wagen aan een confituurmarathon. Met onze 3 originele recepten maak je gezond boterhambeleg.

Tijdens het koken verliezen de vruchten aan zurigheid. Voeg dus gerust per kilo fruit het sap van 1 citroen toe.

Je vindt geraffineerde witte suiker of “speciale confituursuiker” verrijkt met pectine bij Carrefour. De verhouding is meestal 1 kg fruit op 600/700 g suiker. Je kunt ook kleinere hoeveelheden van andere suikersoorten gebruiken, zoals agavesiroop of honing.

Te zuur? Voeg naar smaak een beetje honing toe.

Gebruik je een speciale suikerthermometer, dan is het ideale stollingspunt bereikt wanneer de confituur een temperatuur heeft van 105°C. Heb je geen thermometer, leg dan een bordje in de ijskast of diepvriezer. Is het koud genoeg, laat er dan enkele druppels confituur op vallen en hou het bord schuin. Zetten de druppels zich vast, dan is je confituur klaar. Lopen ze nog, laat de bereiding dan nog 5 min koken.

Pruimenconfituur met vanille

Geen verspilling

Maak confituur in kleine hoeveelheden, zo kun je regelmatig eens wisselen van smaak.

Confituurpotten steriliseren

Je kunt de oven gebruiken: zet de zorgvuldig gewassen en afgedroogde potten 5 min in de oven op 150°C. Vul en sluit de bokalen terwijl ze nog warm zijn. Je kunt ze ook steriliseren in de vaatwas op een programma met hoge temperatuur of ze koken in een pot water. Laat de potten opnieuw opdrogen, omgekeerd op een schone keukenhanddoek.

Het oog wil ook wat

Hergebruik voor je confituren oude potjes en bokalen. Snij rondjes of vierkanten uit een oude jeans of een versleten overhemd, leg de stof op de deksels en zet ze vast met een touwtje of elastiek, waaraan je een etiket hangt. Je kan de confituurpot ook bekleden met een stukje mooi inpakpapier en afwerken met een sticker.

Le contenu et le référencement ne se copie pas !