Zij spreken over hun beroep

Stéphane Collinet - Slager
stephane boucher

Men heeft het vaak over ‘ambachtelijk slagers’, is dat de juiste benaming?
Ja. Hoewel we een supermarkt zijn, maken we onze ambachtelijke bereidingen ter plaatse.

Wat bereidt u zoal?
Alle slagerijspecialiteiten. Cordon bleu, gehakt, worst: alles wordt op traditionele wijze bereid, zoals bij een dorpsslager. Onze producten moeten niet onderdoen voor de beste slagerijen!

Hebt u het vak geleerd bij een slager?
Ja, toen ik 11,5(!) jaar was, bij een dorpsslager. Ik werkte er tijdens de weekends. Eén jaar later ben ik les beginnen volgen in de slagersschool van Namen, maar ik bleef werken tijdens de weekends. Toen ik 18 was, ben ik op zoek gegaan naar werk. Mestdagh is mijn eerste werkgever!

Hoe lang werkt u hier ondertussen al?
21 jaar. We hebben hier werkzekerheid.

Denkt u dat dit komt omdat Mestdagh een familiebedrijf is?
Dat klopt. Er wordt hier rekening gehouden met de mensen. We worden goed begeleid om de strategie, die door de groep wordt bepaald, en de evolutie van het vak, dat gemoderniseerd werd, op te volgen. De bestellingen werden vereenvoudigd dankzij informaticaprogramma’s, en dan heb ik het niet over koelruimtes die verbonden zijn met de centrale om temperatuurstoringen te melden.

U had het over het bereiden…
Daarnaast versnijden en verkopen we het vlees in de afdeling zelfbediening. Het is hoe dan ook noodzakelijk om een slagersopleiding te hebben genoten, want het is toch een professioneel vak. ‘s Ochtends wordt er in teams van drie tot vier personen gewerkt en ‘s namiddags bestaan de teams uit twee personen. Tijdens de weekends zijn we met meer. We spreken onderling een beurtrol af in het uurrooster, zodat iedereen een gezinsleven heeft.

Hebt u contact met de producenten?
Het zijn vooral de vertegenwoordigers die de producenten ontmoeten. Ikzelf communiceer met de leveranciers en met de klanten: wanneer ze recepten vragen, moet je hen een antwoord kunnen geven. Iets heel stoms bijvoorbeeld: orloffgebraad. Ik ken mensen die het gebraad gewoon in de oven zetten en er dan een uur lang niet naar omkijken. Dat is heiligschennis! (Lacht.) Je moet de klant begeleiden in de recepten.

Wat vindt u het leukst aan uw beroep?
De afwisseling. Het kan best dat je ‘s ochtends in de bereiding staat, daarna in de verkoop en ‘s namiddags bij het versnijden. Bovendien maakte ik tot op heden deel uit van het ‘noodteam’, waar ik hemel en aarde verzette om afwezigheden in bepaalde winkels op te vangen. In die 20 jaar heb ik in alle Mestdagh-filialen gewerkt! Ik heb onlangs een functie als verantwoordelijke aanvaard. Ik pak mijn koffers!

Welke kwaliteiten moet je hebben voor dit beroep?
Je moet groot, mooi en sterk zijn (lacht)! Sociaal en gemotiveerd zijn. Wanneer een werknemer gebreken heeft, maar wel erg gemotiveerd is, komen zijn sterke punten naar boven en worden de gebreken gecompenseerd. Iedereen krijgt een kans. Ik ken een jonge vrouw die als verkoopster gestart is en nu verantwoordelijk is voor de slagerij. Ze hield zo van die job, dat ze er zich in vastgebeten heeft, en kijk.

Over andere beroepen

Men heeft het vaak over ‘ambachtelijk slagers’, is dat de juiste benaming?
Ja. Hoewel we een supermarkt zijn, maken we onze ambachtelijke bereidingen ter plaatse…
Lees meer…

Stéphane Collinet

Slager

Angelo Purcaro, u bent technisch adviseur bij Mestdagh. Hoe bevalt u dat?
Goed. Het zit zo: er zijn 6 personen die deze functie uitoefenen…
Lees meer…

Angelo Purcaro

Technisch adviseur

Dag Carine, u maakt deel uit van het verwijzingsteam, dat is geen gekende afdeling?
Inderdaad. Als mensen me vragen wat ik doe, antwoord ik dat ik kantoorwerk verricht. Want als ik zeg ‘ik werk op de dienst verwijzing’, weet niemand wat ik bedoel…
Lees meer

Carine Bonte

Bediende op de dienst verwijzing

Laat ons beginnen bij het begin! Wat is uw functie?
Manager verse producten. Wilt u weten hoe mijn doorsnee dag eruitziet? Ik begin om 6 uur ‘s ochtends. Ik sorteer de papieren, ik start de ovens, ik ga mijn nieuwe producten halen en vul mijn rek met groenten en fruit…
Lees meer…

Christelle Arrigoni

Manager verse producten

Ontvanger: wil dat dan zeggen dat u de mensen ontvangt?!
Euhm, neen, dat doet men in een hotel…
Lees meer…

Christophe Grimomprez

Ontvanger

Julien Devriendt, u bent adjunct-gerant bij Mestdagh. Vertel ons eens wat meer over de weg die u afgelegd hebt.
Dat is best een lang verhaal. Drie jaar geleden – ik werkte toen nog als uitzendkracht – begon ik halftijds als kruidenier te werken in de winkel. Na drie maanden al kreeg ik de kans om magazijnier te worden…
Lees meer…

Julien Devriendt

Adjunct-gerant

Marisa Piras, u bent de gerante van deze Carrefour market Groep Mestdagh. Denkt u dat dit bijzondere eigenschappen vereist?
Je dient alvast open te staan voor verschillende dingen: voor verandering, voor nieuwigheden, voor mensen, voor nieuwe technieken, voor de handel uiteraard…
Lees meer…

Marisa Piras

Gérante

Le contenu et le référencement ne se copie pas !